16.04.2018

Tanıtım ve Tarihçe

Şiran Farsça bir kelime olup, “aslanlar” anlamına gelmektedir. İlçe merkezinin 1018 yılında gerçekleşen Selçuklu akınları ile Anadolu’ya ilk giren Türk boyları tarafından kurulduğu muhtemeldir. Şiran'ın Osmanlı yönetiminin eline geçmesi 1473’teki Otlukbeli savaşı ile olmuştur. Tanzimat’ın ilanından sonra Erzurum’a bağlanan Şiran, 1884 yılında Gümüşhane Sancağına bağlanmış, 1921 yılında Gümüşhane’nin il olmasıyla da 1925’te ilçe statüsü kazanmıştır.

Şiran ilçesi, deniz seviyesinden 1.400 metre yükseklikte olup, kuzeyinde Tersun dağları, güneyinde Çimen dağları, doğusunda Çilhoroz dağı bulunmaktadır. İlçenin en önemli akarsuyu Kelkit çayıdır. İlçede 1 Belde ve 66 köy yerleşim birimi vardır. Şiran ilçesinin 2018 yılı itibariyle merkez nüfusu 10.523, Belde/Köy nüfusu 9.561, toplam nüfusu da 20.084’tür. İlçemizde Çilhoroz dağındaki Firdevs Hanım Türbesi, Çakırkaya Manastırı, Mumya Kalesi ve Tomara Şelalesi görülmeye değer tarihi ve turistik yerlerdir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Şiran ilçemizin tespit edilebilen ilk müftüsünün 1910 yılında göreve başlayan Hasan Fahri POLAT olduğu ve yaklaşık 40 sene ilçe müftülüğü görevini ifa ettiği muhtelif belgelerden anlaşılmaktadır. Kendisi 1919 tarihinde gerçekleştirilen Erzurum Kongresine iştirak etmiştir. Müftü Polat, Şiran Fevziye medresesinde temel eğitimini almış, Erzincan ve Trabzon medreselerinde yüksek tahsil yapmış ve Trabzon Müftü Medresesi'ne müderrislik yapmıştır. Bugünkü anlamda kendisi İlahiyat profesörüdür.

2014 yılında hizmete açılan ve mülkiyeti TDV'na ait olan Müftülük binamız, zamanın İlçe Müftüsü Sn. Mevlüt ŞAHİN'in özverili gayretleri ile, bünyesinde 3 adet lojman, hizmet birimleri, taziye evi, Aile İrşat Bürosu ve misafirhanesiyle 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Bununla beraber ilçe merkezinde "Mehmet Beyaz Yatılı Kız Kur'an Kursu" isminde beş katlı bir Kur'an Kursu bulunmaktadır. Zamanın İlçe Müftüsü Sn. Ali İŞBAKAN'ın gayretleri, bir hayırseverin desteğiyle yaptırılan ve 2017 yılında hizmete açılan 50 yatılı öğrenci kapasiteli bu Kur'an Kursu’nun bünyesinde 2 adet 4-6 yaş sınıfı, oyun salonu, konferans salonu ve 3 derslik bulunmaktadır. Bundan başka ilçe merkezinde Esentepe Gül Camii altında 3 sınıf, 1 idare odası ve 1 mutfaktan müteşekkil olan "Esentepe Gül Kur'an Kursu" adında başka bir kurs da vardır. Müftülüğümüz hizmetleri 2018 yılından beri, mülkiyeti Türkiye Diyanet Vakfı Şiran Şubesi’ne ait olan 2015 model Toyota Corolla marka otomobille yürütülmektedir. Müftülüğümüze bağlı kadrolu toplam 67 cami bulunmaktadır.