14.07.2018

Gümüşhane'de "Din İstismarı ile Mücadele" Semineri

15 Temmuz 2016 günü milletçe verdiğimiz mücadelenin yıl dönümü münasebetiyle Diyanet İşleri Başkanlığımız; dinî, millî ve manevî değerlerimizi istismar eden FETÖ, DEAŞ vb. örgütlere karşı Kur’an ve sünnete dayalı sahih dini bilgi ile toplumu aydınlatmak ve din istismarına karşı milletimizi bilinçlendirmek amacıyla ülkemiz genelinde çeşitli programlar ve seminerler gerçekleştirmektedir.

Bu bağlamda; Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından İlimizde düzenlenen ve Müftülüğümüzün organize ettiği   “Din İstismarı İle Mücadele Semineri” 14 Temmuz 2018 Cumartesi günü İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Söz konusu seminere; İl Müftümüz Osman AYAS, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Fatih OKUMUŞ,  Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Ahmet YILDIZ,  Şiran İlçe Müftüsü Ali İŞBAKAN, Kürtün İlçe Müftüsü Ebubekir TATLI ile  Merkez, Kürtün, Torul, Kelkit, Köse ve Şiran İlçe Müftülüklerinde görev yapan Vaiz, Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan seminerde Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Fatih OKUMUŞ Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu.

Başkanlığımızca hazırlanan “15 Temmuz” sinevizyon sunumunun akabinde İl Müftüsü Osman AYAS yapmış olduğu açılış konuşmasında; “Din istismarının geçmişte olduğu gibi bugün de devam ettiğine işaret ederek, bazı küresel güçlerin terör ve İslamı bir araya getirerek İslamiyet’in dünya üzerindeki olumlu algısını bozma gayretinde olduğunu söyledi. Gerek FETÖ ve  gerekse DEAŞ gibi örgütlerin dini motifleri öne çıkartarak toplumları farklı bir noktaya taşıma gayreti içerisinde olan bir terör örgütü olduğunu ve bu konuda bizlere çok önemli görevler düştüğünü dile getirdi”.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Fatih OKUMUŞ’un moderatörlüğünü  yaptığı seminerde Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Ahmet YILDIZ “Din İstismarının Arkasına Gizlenen Terör Örgütü: FETÖ”, “Dehşete Dayalı Bir Din İstismarı: DEAŞ” başlıkları altında iki farklı sunum yaptı

Bu bağlamda; “Din İstismarının Arkasına Gizlenen Terör Örgütü: FETÖ” başlıklı sunumda: “Din istismarının ne olduğu, FETÖ’nün dini bir cemaat olmadığı,  FETÖ elebaşısının bir cemaat lideri olamayacağı, FETÖ’nün nasıl bir zeminde doğduğu,  nasıl bir yapılanması olduğu, temel özelliklerinin nelerden oluştuğu, kimleri ve neleri istismar ettiği, İslam’a aykırı söylemlerinin tahlili, gibi konuların yanında FETÖ vb. yapılarla nasıl mücadele edileceği, hangi tedbirlerin alınması gerektiği gibi konular anlatıldı.

Ardından Başkanlığımızca hazırlanan “FETÖ ve DEAŞ” sinevizyon sunum gösterisi katılımcıların beğenisini kazandı.

“Dehşete Dayalı Bir Din İstismarı: DEAŞ” başlıklı sunumda ise;  “Din istismarının ne olduğu, DEAŞ’ın nasıl varlık kazandığı, bu yapılara kimlerin neden ve nasıl katıldığı, dini metinleri nasıl istismar ettiği, neyi amaçladığı, neyi tahrip etmeye çalıştığı, tarihi mirası nasıl yok ettiği, kendilerini neden hilafet devleti ilan ettiklerini, İslam’ı kaynakları nasıl çarpıttığı, “cihad” kavramını nasıl istismar ettiği, yayınladığı korku videoları ile neyi amaç ve gaye edindiği, bu tip yapılarla nasıl mücadele edileceği, hangi tedbirlerin alınması gerektiği gibi konular anlatıldı.

Seminerin son bölümünde ise Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Üyesi Fatih OKUMUŞ, yaklaşmakta olan “Kurban Bayramı” nedeniyle Başkanlığımız tarafından TDV aracılığı ile yapılan faaliyetlere değinerek “Vekâletle Kurban Kesimi” konusunda personelimizi bilgilendirdi.

Seminer, İl Müftüsü Osman AYAS’ın yapmış olduğu teşekkür konuşması ile sona erdi.